Norrtälje släktforskarförenings gamla webbplats

Förening

Vid höstupptakten den 28 september berättade Willy Menander om sin farfars far Henrik Menander. Denne var född 1853 i södra Skåne och hans föräldrar var statare. Henrik började arbeta vid 6 års ålder och han gick bara två terminer i skola. Vid 12 års ålder fick han i stället utbilda sig till korkskärare.

Willy Menander

Föredragshållaren själv

Henrik var med och bildade den första fackföreningen för korkskärare, men hann också skriva dikter för en tidning. Som ung promenerade han via Holland och Belgien till Paris där han bodde i 6 år innan han flyttadetill Göteborg.

1884 bildade han arbetsklubben och blev dess första ordförande. Vid den tiden blev pigor och drängar lockade till ”bra” jobb i Tyskland där de blev illa behandlade. Denna människohandel skrev Henrik om till dagstidningarna.

Han skrev en sång till socialdemokraterna och han var med och bildade föregångaren till LO. 1902 översatte han ”Internationalen” till svenska och utgav en egen diktsamling. Hans titlar var Korkskärare, Skald, Journalist och Organisatör. Han reste tillbaka till Paris 1914 där han blev sjuk i lunginflammation och dog 1917. Väldigt många kom på begravningen men gravstenen kom inte på plats förrän 2/8 1945 under pompa och ståt. En mycket intressant person som uträttade mycket under sin tid.

Åhörare

Sven Mohlne och Sven-Olof Gahnström var där...

Fler åhörare

... liksom Allan Fahlström, Willy förstås, samt Börje Nordström och Thomas Malmström

Bilder Urban Johansson, text Birgit Söderman.

Sidan senast uppdaterad 21/10 2016

Tillbaka