Norrtälje släktforskarförenings gamla webbplats

Föredrag om DNA i släktforskningen 17/3 2016

Vi var drygt 40 medlemmar som samlades i Stadsarkivet på kvällen den 17 mars för att lyssna när Magnus Bäckmark berättade om hur DNA kan användas i släktforskningen. Magnus har en bakgrund som släktforskare, författare och heraldiker(!) och har numera också intresserat sig för DNA-teknikens möjligheter för släktforskare

Föredraget skall börja

Föredraget skall börja

DNA - en högst praktisk förkortning av engelskans nättopp outtalbara "deoxyribonucleic acid" - är ju de stora, spiralformade molekyler som är "ritningarna" till vår kropp; där finns hundratusentals par av enklare molekyler i en unik kombination för varje människa. Det finns kopior av DNA:t i var och en av våra miljarder celler, och det gör att man enkelt kan ta ett cellprov som sedan kan analyseras. Det nu vanligaste sättet att ta provet är att skrapa litet på insidan av kinden med en särskild plastskrapa, en helt smärtfri metod som vem som helst kan använda själv.

Det finns flera olika analyser man kan göra på en persons DNA; en tar sikte på det DNA man ärver från båda sina föräldrar, men sedan finns två andra som bara visar vad man ärvt från sin far, farfar, farfars far och så vidare, och en som visar vad man på samma sätt ärvt från sin raka morslinje. De två senare öppnar hisnande perspektiv - de bevarar spår från tiotusen generationer bakåt och visar vilken väg våra förfäder vandrat för att slutligen hamna i Sverige.

Det finns åtminstone tre företag som åtar sig DNA-analyser, alla i USA, men proverna skickar man i ett vanligt brev, och sedan får man resultaten till sin egen dator, så hela processen är mycket bekväm. De flesta svenskar som skickat in DNA-prov har anlitat företaget Family Tree DNA, så chansen att hitta svenska släktingar är störst om man anlitar just den firman.

Magnus berättade om allt detta med många instruktiva bilder, och visade dessutom exempel på en "framgångshistoria": Ann Britt Bergström lyckades nyligen med hjälp av DNA-data bevisa vem som var den okände fadern till en av hennes anor, något som oftast är hopplöst för den traditionella släktforskaren.

Okänd fader

Hur man kan hitta en 'fader okänd' med hjälp av DNA

Vi fick också en stunds paus med förfriskningar mitt i föredraget, och kunde sedan gå hem - skall vi tro att åtminstone några av oss var beslutna att ta till sig DNA-teknikens möjligheter.

Sidan först publicerad 18/3 2016