Norrtälje släktforskarförenings gamla webbplats

Utflykten till Blidö 11/6 2017

Norrtälje släktforskarförenings försommarutflykt gick i år till Blidö hembygdsförening. Vi träffades där vid det nyrenoverade båtsmanstorpet på Oxhalsö söndagen den 11 juni. Blidö visade upp sin fina charm med sol, saltstänk och ljummen vind. Ordföranden Göte Lagerkvist hälsade oss välkomna och vi delades in i tre grupper.

Båtsmanstorpet

Båtsmantorpet: En munter brasa sprakade i den öppna spisen i båtsmanstorpet när vi kom in där.

Guje Engström guidade i båtsmansstugan och berättade om hur det var för familjerna att bo i dessa dragiga hus med endast vedspisen som värmekälla och lite lyse kvällstid. På vintrarna låg hela familjen i köket men sommartid kunde några ligga i lilla rummet och på loftet. Det var rotebönderna som skulle försörja familjen med viss mat, ved och renoveringar (vilket inte alltid sköttes så bra). Hon berättade också om pigan Elin från Dalarna som tog tjänst i Stockholm. Familjen flyttade på sommaren ut till Blidö och där träffade hon bondsonen Bernhard Olsson. Elin siktade högre så hon träffade en adelsman som gjorde henne med barn och så sjappade han förstås. Det visade sig sen att han redan var gift. När Elins son var 4 år så flyttade de hem till föräldrarna i Dalarna.

Lars Jacobsson berättade om den siste båtsmannen i torpet. Han hette August Sjöblom Skog och gifte sig med Josefina Vilhelmina Jansdotter. Tillsammans fick de åtta barn och fem av dem blev över 80 år. Barnen Beda och Ernst förblev ogifta och bodde kvar i torpet tills de dog i slutet av 50–talet. Då var stugan i så dåligt skick att gräset växte under Ernst säng.

August Skog var stationerad på Skeppsholmen där han skötte sig mycket bra. Som längst var han till sjöss 11 månader i sträck och då med ångkorvetten Gefle som gick från Stockholm till Sydamerika, Sydafrika, England och hem. Då fick rotebönderna hjälpa frun i torpet. August dog 1910 då 69 år och Josefina dog 1928, 84 år gammal.

Palle Lindkvist berättade om Birger Ahlén som har släktforskat i många år om Blidö församling. Birger skrev ner allt för hand och han höll föredrag under alla år om folket som levde och bodde där. Det fanns 80 pärmar och en hel del kollegieblock vid Birgers bortgång. Palle har gått igenom hela materialet och sorterat det. Hans Wester har hjälpt till med att lägga in allt i Excel. Allt material finns på Norrtälje stadsarkiv.

Därefter bjöd hembygdsföreningen på smörgås och kaffe i det vackra vädret. Birger Björnerstedt ställde sig på trappan och tog fram munspelet och vi fick njuta av några skärgårdsvisor.

Blomsterutdelning

Blomsterutdelning: Från vänster Blidö hembygdsförenings ordförande Göte Lagerkvist, Palle Lindquist, Guje Engström och Lars Jacobsson, som alla deltog på olika sätt med information om hembygdsföreningens verksamhet, båtsmanstorpet och båtsman Skog mm.

Text Birgit Söderman, bilder Urban Johansson. Sidan först publicerad 25/6 2017.

Tillbaka